Fra skole til drømmejobb: En lærlings reise
Lene Stokke Lothe startet som TAF elev i Angvik Grytnes Entreprenør i 2019, med status som elev i to år og lærling de to neste. Før hun gikk videre ville hun også ta fagbrev i betongfaget, men nå på ett år. Med støtte fra Opplæringskontoret klarte hun det. I dag har hun to fagbrev og tar nå en bachelorgrad som byggingeniør i Ålesund. Hennes historie viser hvordan lærlingtiden kan være starten på en spennende karriere full av muligheter.
Å finne sin egen vei
Det startet i 10. klasse da Lene innså at den tradisjonelle skoleveien ikke var det rette for henne. "Jeg ville ikke gå ungdomskolen på nytt. Jeg ville heller gjøre noe praktisk, men beholde muligheten for å ta høyere utdanning," forteller hun. Gjennom YSK-ordningen fant hun den perfekte kombinasjonen: praktisk arbeid som lærling annenhver uke, samtidig som hun tok studiespesialisering med fordypning i matematikk og fysikk.
Fra nybegynner til fagarbeider
Første dagen som lærling var skummel, innrømmer Lene. "Før jeg startet her hadde jeg nesten ikke holdt en hammer før," ler hun. Men med støttende kollegaer og gradvis mer utfordrende oppgaver, begynte hun å blomstre. "Det mest spennende var når jeg begynte å føle at jeg kan dette, jeg forstår dette," forteller hun entusiastisk. "Når jeg klarte å begynne å løse arbeidsoppgaver på egen hånd, da ble jeg veldig stolt."
Praktisk læring fra dag én
Angvik Grytnes lot ikke Lene vente på sidelinjen. Allerede første dag fikk hun arbeidsklær og verktøy, og ble tatt med direkte ut på byggeplassen. Angvik Grytnes hadde et rehabiliteringsprosjekt av en gammel bilfabrikk. Det viste seg å være et trygt prosjekt å begynne med.
"I starten var det mye riving, som faktisk var perfekt for en nybegynner," forklarer Lene. "Du blir kjent med ulike typer materialer, og lærer å bruke forskjellig verktøy - brekkjern, drill, bajonettsag, stikksag, multikutter. Det var en perfekt måte å bli introdusert for faget på."
En arbeidsplass som heier på deg
Det som virkelig skiller seg ut er arbeidskulturen. "Folk er innstilt på at vi skal produsere noe, men vi skal ha det gøy på jobb," forklarer Lene. "Vi er her sammen. Hvis noen har en dårlig dag, bidrar alle til å løfte opp den personen."
En spesiell dag står frem i Lenes minne - dagen etter hun fikk godkjent fagbrevet som tømrer. Angvik Grytnes arrangerte en blåtur, på bussen møtte hun bare strålende ansikter og genuine gratulasjoner. "Det var så godt å se alle sammen, og oppleve hvor glad de var på mine vegne," forteller hun med varme i stemmen.
Personlig vekst og nye oppdagelser
Lenes vekst hos Angvik Grytnes handler om mer enn bare tekniske ferdigheter. Gjennom konkrete utfordringer og målrettet oppfølging har hun utviklet seg både faglig og personlig.
"Det vanskeligste for meg var det å tørre å si i fra," forteller Lene åpent. "Når du er helt fersk, og føler at sjefene forventer at du skal kunne ting, er det utfordrende å innrømme at du faktisk ikke kan det." Hun understreker hvor viktig det er å tørre å si i fra, for åpen kommunikasjon bidrar til et bedre arbeidsmiljø for alle: "Det går utover deg selv og resten av teamet. Å si fra er å bidra til den ærligheten mellom kollegaer som gjør at alle kan ha en fin dag på jobb."
Lærlingtiden har gitt Lene mer enn bare praktiske ferdigheter. "Jeg har lært at jeg er glup, løsningsorientert, sterk," sier hun stolt. "Det er overraskende mange sider ved seg selv man oppdager, som man kanskje ikke visste at man hadde før man begynte."
Muligheter for fremtiden
I dag kombinerer Lene studier med deltidsjobb i Angvik Grytnes Entreprenør, og fremtidsplanene er store. Med to fagbrev i bagasjen og en ingeniørutdannelse på vei, står alle dører åpne. "Om tre år så vil jeg være ferdig med å studere i Ålesund, så skal jeg jobbe videre her i Angvik Grytnes," sier hun. Kanskje blir det en mastergrad også - tiden vil vise.
Hennes råd til andre unge
"Bare gjør det," er Lenes klare oppfordring til andre som vurderer å bli lærling. "Du får så mye mer av å gjøre ting praktisk. Å faktisk få se hvordan arbeidslivet fungerer." Hun understreker verdien av å prøve seg fram: "Hvis du får prøvd ut ulike yrker, blir det lettere å utelukke det som ikke passer for deg. Og du får prøvd noe du kanskje ikke trodde du ville like, men som viser seg å være riktig for deg likevel."
Å være lærling er så mye mer enn at man er skolelei. Tvert imot, så viser historien til Lene at lærlinger er yrkesfokuserte. Man kan fremdeles ta høyere utdanning, samtidig som man utvikler seg personlig og får lønn mens man gjør det. Det er mange fordeler ved å gå yrkeslinje, mulighetene er uendelige.