Storvik: Her skapes fremtidens fagarbeidere

I industriområdet på Sunndal summer det av aktivitet hos Storvik, en ledende mekanisk og teknologi-drevet bedrift. Her møtes rutinerte fagfolk og fremoverlente ungdommer i en inspirerende miks som gir resultater. Med solid yrkesstolthet og brennende engasjement viser denne industribedriften hvordan man skaper noe som strekker seg langt utover produksjonshallenes vegger.  

Morgendagens helter skapes i dag

"Lærlingordningen er den viktigste rekrutteringskanalen vår," forteller driftsleder Ole Ivar Kvande med et smil. "Når du tar inn en lærling og investerer tid og energi, opptrer profesjonelt og dedikert - da sitter du igjen med en fantastisk fagarbeider etter to år."

For å vekke interesse tidlig, inviterer Storvik på bedriftsbesøk. "Vi ser at når elevene får prøve seg i praksis, blir de ivrige," forteller Kvande engasjert. Arbeidsleder Jan Widar Brekken er enig: "Det handler om å vise ungdommene at her ligger det en lovende fremtid som venter på dem."

Med hjerte for mennesker

"Vi er faktisk ganske stolte av å ta tak i de som er litt på sida," forteller driftslederen varmt. Han deler historien om en ung mann som kom til bedriften med en bakgrunn preget av rus. "Vi så potensiale i ham som ingen andre ville se." I dag har denne unge mannen både fagbrev og en ny start på livet. "Han var tårevåt da han var ferdig her," forteller driftslederen rørt, "og sa at jeg var en av grunnene til at han er rusfri i dag. Da har Storvik virkelig gjort noe riktig."

Fra lærling til lagspiller: Storviks vinnende oppskrift

"Vi vil ha fagarbeidere, vi vil ha de på laget vårt," sier Brekken. "Vi er en voksende bedrift, og lærlingene er selve nøkkelen til vår utvikling."

 Hvert år reiser et team fra Storvik til Elkem Thamshavn i Orkanger. Brekken tar med seg 15-25 ansatte på dette oppdraget, og her kan også ferske lærlinger få være med - hvis de viser riktig innstilling og iver. "Vi ser hvor mye de vokser på dette," forteller Brekken engasjert. "De modnes enormt av å bli behandlet som vanlige ansatte fra start. Her får de kjenne på hvordan det er å være et fullverdig medlem av teamet."

Et samarbeid som løfter

Opplæringskontoret står som en solid støttespiller for bedriften. "Truck- og kransertifikatene er alpha omega her hos oss," forklarer Ole Ivar takknemlig. "At Opplæringskontoret tar på seg denne kostnaden og tilbyr faglig-leder-kurs til oss, ja det betyr alt." Gjennom jevnlige oppfølgingssamtaler og tett dialog skaper de sammen et solid fundament for lærlingenes utvikling.

Nye stemmer i verkstedhallen

Storviks filosofi om mangfold og utvikling gjenspeilte seg i 2024, da de ønsket velkommen til sin første kvinnelige lærling i platearbeiderfaget. "Vi blir krye og stolte av at jenter vil begynne som lærling hos oss," stråler Jan Widar.

Storvik ser også verdien av å rekruttere lærlinger fra områder utenfor Sunndal og Surnadal. Med lærlinger fra både Oppdal og Melhus blir bedriftsnavnet kjent også utenfor nærområdet. "Når lærlingene tar med seg Storvik-navnet videre, åpner det nye dører for oss," forklarer han.

En varierende arbeidshverdag som løfter individet og samfunnet

Sammen med Hydro og Sunndal kommune har Storvik skapt et årshjul med sosiale aktiviteter for lærlingene i regionen. Fra overnatting på Vangshaugen til aktiviteter hos Jeger og Fisk - her skapes bånd som styrker både ungdommene og lokalsamfunnet. Denne satsingen beriker ikke bare lærlingene, men hele Sunndal kommune, som vokser sterkere med hver ny fagarbeider som velger å bli.

 For å gi lærlingene best mulig oppfølging har Storvik nylig ansatt André Albrechtsen som opplæringsansvarlig. "Som lærling hos oss blir du god på mange ting," forteller Jan Widar. "Du får være med på hele driften, og det fysiske arbeidet gir både mestringsfølelse og bedre helse. Vi må reise oss og gjøre noe, for helsa sin skyld."

"Hadde det ikke vært for lærlingordningen, hadde vi ikke fått tak i alle de dyktige fagfolkene vi trenger," sier Ole Ivar og Jan Widar samstemt.

Vil du bli lærebedrift?

Ta kontakt for å bli godkjent lærebedrift!

Vil du bli lærebedrift?

Ta kontakt for å bli godkjent lærebedrift!

Vil du bli lærebedrift?

Ta kontakt for å bli godkjent lærebedrift!

Les mer
Fra skole til drømmejobb: En lærlings reise

Lene Stokke Lothe startet som TAF elev i Angvik Grytnes Entreprenør i 2019, med status som elev i to år og lærling de to neste. Før hun gikk videre ville hun også ta fagbrev i betongfaget, men nå på ett år. Med støtte fra Opplæringskontoret klarte hun det. I dag har hun to fagbrev og tar nå en bachelorgrad som byggingeniør i Ålesund. Hennes historie viser hvordan lærlingtiden kan være starten på en spennende karriere full av muligheter.

27. jan. 2025

En Solid Fremtid: Angvik Grytnes Entreprenør satser på lærlinger

Med røttene godt plantet i Møre og Romsdal har Angvik Grytnes Entreprenør etablert seg som mer enn bare en byggentreprenør - de er en aktiv utvikler av fremtidens fagkompetanse. Fra sine kontorer i Molde, Sunndalsøra og Angvik demonstrerer de hver dag hvordan satsing på lærlinger kan være nøkkelen til langsiktig suksess i byggebransjen.

27. jan. 2025

Tradbo: – Vi bygger fremtiden med lærlinger i sentrum

Hos Tradbo vet vi at lærlingene er fremtidens fagarbeidere – de er en avgjørende del av hverdagen. Vi tok en prat med Tradbo for å høre hvordan de jobber med lærlinger og hvorfor dette er så viktig for bedriften deres.

6. feb. 2022

Fra usikkerhet til mestring: En lærling forteller sin historie

Læreplass handler om mer enn bare fag. Det handler om å finne sin vei, bygge ferdigheter og vokse som person. Vi har snakket med en 22-årig tømrerlærling som deler sin reise fra Østlandet til Nordmøre og hvordan livet som lærling har gitt ham muligheter han aldri hadde sett for seg.

12. jan. 2022